Translate

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΗΣΗ

Κοντά στην περιοχή Θέρμη της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Είναι ανοιχτό σε επισκέψεις του κοινού, ώστε να τους βοηθήσει στην κατανόηση θεμάτων επιστήμης, τεχνολογίας και τεχνικού πολιτισμού. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται ξεναγήσεις κι επιδείξεις των εκθετηρίων του, οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεδρίων, περιοδικών εκθέσεων , οργάνωση μαθητικών διαγωνισμών, προβολές στο "Πλανητάριο", εκδόσεις βιβλίων, κ.α. Διαθέτει εκθετήρια Τεχνολογίας (1600 τ.μ.), όπου περιλαμβάνονται αντικείμενα και πληροφοριακό υλικό με πολυμέσα σε θεματικές ενότητες για τους τομείς των Τηλεπικοινωνιών, του Αυτοκινήτου, των Σιδηροδρόμων, της Φωτογραφίας, Της Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, της Ναυσιπλοίας, της Υφαντουργίας, της Τυπογραφίας, του Διαστήματος, της Αεροπλοίας, της Ολογραφίας, των Η/Υ, του Ηλεκτρισμού, των Οργάνων Φυσικής, της Ιατρικής Τεχνολογίας και της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν αποτελεσματικότερα για την επιστήμη και την τεχνολογία ελέγχοντας και παρατηρώντας τη συμπεριφορά εργαστηριακών ή άλλων ειδικών συσκευών και διατάξεων.

Εκείνο που χαρακτηρίζει το Κέντρο, πέρα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προβολές που προσφέρει, είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χώρου.

Ένας ασημένιος θόλος μέσα στον οποίο γίνονται οι προβολές, μοιάζει σαν μια τεράστια σφαίρα, που κρύβει μέσα της τα μυστικά του σύμπαντος. Η αντανάκλασή της στους γυάλινους τοίχους του κτιρίου, την κάνει να φαίνεται ένα ένα τεράστιο διαστημόπλοιο έτοιμο να μας ταξιδέψει έτη φωτός μακριά.Οι τεράστιες μεταλλικές σκάλες απόλυτα εναρμονισμένες με την αρχιτεκτονική του χώρου μοιάζουν σαν να μας οδηγούν στο μέλλον για να ανακαλύψουμε τα μυστικά των νέων τεχνολογιών κι επιστημών, ενώ ο χώρος υποδοχής του κοινού, μου φέρνει στο μυαλό σκηνές από την ταινία "The terminal"


Η μοντέρνα αρχιτεκτονική κι η προοπτική του χώρου, δημιουργεί την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε κάποιο κτίριο στο μέλλον, όταν η τεχνολογία θα έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και θα υπάρχουν δωμάτια που γίνονται πολύ λεπτά επιστημονικά πειράματα. Μοιάζει σαν ένας τεράστιος λαβύρινθος. Η έξοδος αχνοφαίνεται στο βάθος και μας προκαλεί να την πλησιάσουμε. 


Οι σκάλες εκτείνονται σε τέλεια αντιστοιχία η μία δίπλα και κάτω από την άλλη. Μοιάζουν έτοιμες να αρχίσουν να κινούνται και να μας μεταφέρουν σε διάφορα σημεία του χώρου.. 


Το αλουμίνιο λάμπει κάτω από το φως του ήλιου που μπαίνει άπλετο μέσα από τα παράθυρα. Θυμίζουν μικροσκοπικές τσουλήθρες, πάνω στις οποίες θα αρχίσουν να γλιστρούν από στιγμή σε στιγμή εκατοντάδες ξωτικά. 
Τέλος, το αερόστατο, περιμένει κάποιον για να πληκτρολογήσει τον κατάλληλο κωδικό, ώστε να υψωθεί μέχρι την οροφή και σιγά σιγά, να ξεφουσκώσει σαν ένα όνειρο, και να επιστρέψει στη θέση του και πάλι...


Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στη σελίδα μου στο facebook:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου